Happy New Year

24 december, 2017
Van de sinterklaasgekte naar de kerstdrukte. Deze periode is er tegenwoordig een waarin ik compleet geleefd word. Alle afspraken moeten nog in dit jaar gepland worden, dingen op het werk moeten nog af voordat de kerstvakantie begint, cadeautjes moeten gekocht worden, eten moet ingeslagen worden, de kerstboom opgezet, degelijke outfits voor de kerstviering op school,  BSO en crèche moeten geregeld worden. En ieder jaar is het weer hetzelfde, wat doen we met oud en nieuw?
Wij zijn van die laatste moment planners die niet zoveel geven om de holidays, maar altijd wel in zijn voor een feestje. Alleen is 31 december nu juist de enige avond die op voorhand gepland dient te worden.
 
We kunnen niet meer zo maar weg, we hebben twee kids die aan geen oppas te slijten zijn, aangezien heel Nederland al wat gepland heeft op de laatste avond van het jaar. Daarbij is het veel te gezellig om de kinderen erbij te hebben. De meeste oud en nieuw feestjes vallen hierdoor af, ik zie mezelf namelijk niet met een koter van 3 en een kleuter van 5 in de Escape staan.
En dan nog een bijkomstigheid: ik ben als de dood voor vuurwerk. Sinds ik getuige ben geweest van een gillende keukenmeid die in iemands nek vloog en de kraag van haar jas vlam deed vatten, is vuurwerk voor mij wat Freddy Krueger is voor de kinderen in Wes Cravens a Nigthmare on Elm Street. Het kan wat mij betreft op het lijstje van dingen die zo snel mogelijk van de aardbodem geveegd moeten worden, na kernwapens. Wat ik een nog grotere hel vind is dat Jan en alleman vuurwerk gewoon legaal mag afsteken. Om met een scooter de openbare weg op te mogen moet je 16 zijn en heb je een scooterrijbewijs nodig, voor alcohol moet je mimimaal 18 zijn, een luchtdruk pistool mag ook pas vanaf je 18e en wordt geregistreerd op naam, maar vuurwerk, vúúrwerk, dat mag iedereen gewoon ongecontroleerd afsteken. Niet om twaalf uur, nee, al de hele dag. 
 
Toen we nog Toos en Koos kinderloos waren, gingen we iedere oud en nieuw naar een andere stad in Europa om bij de leukste feestjes te zijn. In al die steden wrdt het vuurwerk geregeld door de gemeente, komt het volk uit alle hoeken en gaten naar het plein of de kade om het prachtige siervuurwerk dat gecontroleerd afgestoken wordt te aanschouwen. Niet alleen zie je dan het mooiste vuurwerk, is het veilig voor omstanders, zitten de huisdiertjes zonder trauma en heb je niet overal een rotzooi op straat, het is ook nog eens leuk dat iedereen bij elkaar staat. Je kan de hele stad gelukkig nieuw jaar knuffelen als je daar zin in hebt. Daarna duikt iedereen de kroeg weer in, waar je ook gewoon in komt zonder dat je daar van tevoren een kaartje voor hebt hoeven aanschaffen. Anders dan in Nederland, waar je voor eetcafé Lik Toch M’n Bolle Reet vijftig euro entree betaalt en de helft van het gedruis ruim voor twaalf uur gepiekt heeft en niet meer in staat is om op het moment suprême helder van geest naar buiten te hollen om voor minimaal vijfhonderd euro aan vuurwerk af te schieten. Wat mij betreft is het een warzone om twaalf uur. Mij zie je niet buiten komen tot het laatste rotje de nacht heeft verknald.
 
Maar goed, lieve mensen, ieder z’n meug. Ik wens jullie heerlijke feestdagen, met verrukkelijk eten, lieve familie en vrienden, gezelligheid, warmte, goede wijn en muziek, maar bovenal een veilig uiteinde, en dat jullie er compleet met alle vingertjes en teentjes, oortjes en oogjes bij zijn als al jullie dromen in 2018 waar worden. 

Reageren
Reactie plaatsen